Singapur’un önde gelen Asya finans kuruluşu DBS Bank, bir blockchain analiz firması olan Nansen’in bankayı devasa bir Ethereum cüzdanının sahibi olarak işaretlemesinin ardından dikkatleri üzerine çekti. Bu cüzdanın 30 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla 170.000’den fazla Ether içerdiği bildiriliyor. Bu miktarın yaklaşık 650 milyon dolar değerinde olduğu bilinmekte. Bu durum kripto topluluğunda dalgalanmalara neden oldu. Ayrıca bu varlıkların doğası ve DBS’nin Bitcoin ve altcoin piyasasındaki rolüyle ilgili soruları gündeme getirdi. Nansen’in DBS’yi “balina” cüzdanın sahibi olarak tanımlaması, bankanın kendisi tarafından henüz teyit edilmedi.
Yatırımcı varlıkları mı yoksa banka varlıkları mı?
DBS konuyla ilgili sessizliğini korurken, kripto topluluğunda spekülasyonlar dolaşıyor. Bazıları cüzdanın, akredite yatırımcılara özel olarak tasarlı bir platform olan DBS Dijital Borsası (DDEx) ile bağlantılı olabileceğine inanmakta. Bu teori, tutulan Ethereum’un yatırımcılar için nezaret altındaki varlıkları temsil ettiğini gösteriyor. Ayrıca bankanın doğrudan sahip olduğu varlıklar olmadığını öne sürüyor.
Bu, DBS’nin 2020’de DDEx ile ilgili yaptığı ve platformun kripto varlıklar için nezaretçi rolünü vurgulayan açıklamayla örtüşüyor. O zamanlar DBS, tüm kriptoların bankanın tanınan nezaret hizmetleri altında tutulacağına yatırımcıları temin etmişti.
DBS’nin altcoin projelerine artan ilgisi
Ethereum cüzdanının mülkiyeti ne olursa olsun, DBS kripto para piyasasını benimsediğini açıkça gösterdi. Bankanın kripto birimi, kuruluşundan bu yana önemli bir başarı elde etti. 2022’de DBS, DDEx’te Bitcoin alımlarında dört kat artış olduğunu bildirdi. Ek olarak, platformdaki ticaret hacmi o yılın Nisan ve Haziran arasında iki katından fazla arttı.
Bu trend 2023’te de devam etti ve DBS, Bitcoin ticaret hacminde %80’lik artış olduğunu bildirdi. Bankanın, bu artışı önceki yılki kripto piyasası çöküşlerine bağladı. Bu rakamlar, DBS’nin müşteri tabanında kripto paralara artan bir yatırımcı iştahı olduğunu gösteriyor.
Ethereum’un ötesinde: DBS dijital yuan hamlesi yapıyor
DBS’nin dijital varlık dünyasına girişi, Ethereum ve Bitcoin gibi yerleşik kripto para birimlerinin ötesine uzanıyor. Temmuz 2023’te banka, bir dijital yuan işlem aracı katarak Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC) dünyasına adım attı. Bu araç, bankanın kurumsal müşteriler için ilk dijital yuan işlemini gerçekleştirmesine olanak sağladı.
Ayrıca, DBS Bank China, işletmelerin Çin’in dijital para birimini kullanmasına olanak tanıyor. Dijital yuan ile ödeme kabul etmesine olanak tanıyan e-CNY trader çözümünü tanıttı. Bu girişimler, DBS’nin gelişen kripto varlık ekosistemini keşfetmeye ve uyum sağlamaya hazır olduğunu gösteriyor.